Post

γιατί δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια

Εισαγωγή

Τα γενικά όρια ταχύτητας στην Ελλάδα είναι 50km/h για κίνηση σε αστικό οδικό δίκτυο, 90km/h για μη αστικό οδικό δίκτυο και 110km/h με 130km/h για κίνηση σε αυτοκινητοδρόμους.

Μεγάλο μέρος των οδηγών βρίσκουν τα όρια ταχύτητας υπερβολικά χαμηλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια, το 40-50% οδηγεί με ταχύτητες άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

physics-of-speeding-cars-hero

Οι εν λόγω οδηγοί ίσως δε γνωρίζουν πως η υπερβολική ταχύτητα ευθύνεται για το 1/3 των τροχαίων ατυχημάτων ενώ αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού ή και θανάτου – ενδεικτικά, η αύξηση της ταχύτητας ενός οχήματος κατά 5% οδηγεί σε 10% αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και 20% άυξηση των δυστυχημάτων.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά,  για πιο λόγο πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα όρια ταχύτητας, καταρρίπτοντας τα πιο συχνά επιχειρήματα όσων «παραστρατούν»:

Ταχύτητα και Αντανακλαστικά

Ακόμη και ο καλύτερος οδηγός της Formula 1 έχει χρόνο αντίδρασης 0,3 δευτερόλεπτα ενώ για όλους εμάς τους θνητούς, ο μέσος χρόνος αντίδρασης είναι κοντά στο 1 δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει πως αν ταξιδεύουμε με ταχύτητα 100km/h και απόλυτη προσοχή στο δρόμο, μέχρι ο εγκέφαλος μας να αντιληφθεί πιθανό κίνδυνο και να πατήσουμε το φρένο, έχουμε ήδη διανύσει απόσταση 28 μέτρων, ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50 μέτρα ακόμα για να ακινητοποιηθεί το όχημα – σε ιδανικές συνθήκες!

volvo-pedestrian-detection-34595_2_1-truecar-pricing1

Ακόμη και με τα τελευταία συστήματα υποβοήθησης που φρενάρουν αυτόματα το όχημα σε περίπτωση ανάγκης, η υψηλή ταχύτητα ορισμένες φορές καθιστά τη σύγκρουση αναπόφευκτη όπως έχει αποδειχθεί και από σχετικές δοκιμές.

Αυτά τα νούμερα είναι μόνο ενδεικτικά αφού στην πραγματικότητα η απόσταση ακινητοποίησης εκτός από το ότι είναι ανάλογη με το τετράγωνο της ταχύτητας, επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του οδηγού, του οδοστρώμματος, των ελαστικών και του οχήματος.

Ταχύτητα σε Κατοικημένες Περιοχές

Είναι γνωστό πως σε κατοικημένες περιοχές τα όρια ταχύτητας είναι πάντα χαμηλότερα, δημιουργώντας εκνευρισμό σε μερίδα των διερχόμενων οδηγών.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, μια σύγκρουση με πεζό με ταχύτητα 50km/h έχει 80% πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού ενώ αν η ταχύτητα μας ήταν 30km/h, ο κίνδυνος θα περιοριζόταν μόλις στο 10%.

speeding

Περνώντας από κατοικημένες περιοχές, μια μικρή διαφορά στο «γκάζι» μπορεί να στοιχίσει τη ζωή ενός ανθρώπου – αξίζει να πάρετε αυτό το ρισκό;

Ταχύτητα και Διασταυρώσεις

Ακόμα και αν το όχημά σας έχει πλευρικούς αερόσακους, μεγάλη μάζα και στιβαρή κατασκευή, μην ξεχνάτε πως μια πλευρική σύγκρουση με ταχύτητα μεγαλύτερη των 50km/h, εκτιμάται πως δεν αφήνει στον οδηγό καμία πιθανότητα επιβίωσης

Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, πιθανότητα επιβίωσης του οδηγού και επιβατών, υπάρχει μόνον εάν η ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 70km/h.

Athens Traffic - Thanos Pappas - 1

Μεγάλη προσοχή στις διαστραυρώσεις αλλά και καθώς πλησιάζουμε τους φωτεινούς σηματοδότες που έχουν ρυθμιστεί σύμφωνα με τα όρια ταχύτητας.

Ταχύτητα και Χρόνος

Οι περισσότεροι οδηγοί, πηγαίνουν πιο γρήγορα όταν βιάζονται, ακόμη και μέσα στην πόλη, αγνοώντας πως η παρουσία φαναριών και διασταυρώσεων δεν επιτρέπει τη μείωση του χρόνου μετακίνησης σε αστικό κύκλο, ακόμα και αν αυξήσουμε την ταχύτητα του αυτοκινήτου μας.

Athens Traffic - Thanos Pappas - 2

Μια απλή δοκιμή θα σας πείσει – ακολουθείστε τα όρια ταχύτητας στην πόλη και δείτε πως θα συναντηθείτε αρκετές φορές στα φανάρια με όσους σας προσπερνούν βιαστικά, νομίζοντας πως κερδίζουν χρόνο.

Ταχύτητα και Είδος Αυτοκινήτου

Ακόμα ένα επιχείρημα όσων δεν συμφωνούν με τα σημερινά όρια ταχύτητας, έχει να κάνει με την ασφάλεια που παρέχει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο μεγαλύτερου μεγέθους.

Σίγουρα ένα καινούριο αυτοκίνητο εξοπλισμένο με τα τελευταία συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, θα προστατέψει καλύτερα τους επιβάτες συγκριτικά με ένα όχημα παλαιότερης τεχνολογίας, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και οι πολυδιαφημισμένες δοκιμές πρόσκρουσης γίνονται με μέγιστη ταχύτητα 64km/h

BMW-7-Series-2016-1600-08

Ένα πολυτελές μοντέλο μεγάλης κατηγορίας που εξοπλίζεται με ισχυρό κινητήρα, φαρδιά ελαστικά και δυνατά φρένα, είναι πολύ πιθανό να «παρασύρει» τον οδηγό του σε υπερβολική ταχύτητα, ειδικά όταν αυτός αγνοεί τον κίνδυνο ατυχήματος που προέρχεται από αστάθμητους παράγοντες όπως κάποιο ζώο που θα πεταχτεί ή το ενδεχόμενο λάθος κάποιου άλλου οδηγού.

2016-Volvo-XC90-IIHS-crash-test-side-crash-profile

Το αποτέλεσμα μιας δοκιμής πρόσκρουσης Small Overlap Test, με ταχύτητα 64km/h σε ακίνητο εμπόδιο. Το εικονιζόμενο όχημα είναι το Volvo XC90 που βαθμολογείται ως ένα από τα ασφαλέστερα SUV στον κόσμο.

Ταχύτητα και Οικονομία Καυσίμου

Η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι μια από τις ακριβότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τα καύσιμα. Εκτός από την προφανέστατη μείωση των μετακινήσεων, οι οδηγοί αρχίζουν και αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη της χαμηλής ταχύτητας στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Τα περισσότερα οχήματα καταναλώνουν πολύ περισσότερο καύσιμο σε ταχύτητες άνω των 110km/h όπου οι σ.α.λ. αυξάνονται μαζί με την αντίσταση του αέρα, δημιουργώντας μεγάλο φορτίο στον κινητήρα.

mycar04+pic

Δε θέλει και πολύ μυαλό να το αντιληφθούμε, πηγαίνοντας πιο αργά, το αυτοκίνητό μας θα καταναλώνει σημαντικά λιγότερο καύσιμο ενώ θα επιβαρύνει το περιβάλλον με λιγότερους ρύπους.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, να πουμε πως ο σεβασμός του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πιο των ορίων ταχύτητας είναι στάση ζωής που πολύ εύκολα γίνεται συνήθεια αν κάποιος αναλογιστει πως εκτός από την κρίσιμη συμβολή του στην οδική ασφάλεια, έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη!

traffic sign recognition

Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει – τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες κατηγορίες όλο και περισσότερα οχήματα εξοπλίζονται με συστήματα που διαβάζουν την οδική σήμανση, και ενημερώνουν τον οδηγό κάθε φορά που ξεπερνά τα όρια ταχύτητας στην εκάστοτε περιοχή. Στο μέλλον είναι σχεδόν βέβαιο πως η πλήρως αυτόνομη οδήγηση θα εξαλείψει κάθε περιθώριο υπερβολικής ταχύτητας.

Facebook Comments