Post

το νέο υπερπολυτελές και υπεργρήγορο SUV της Lamborghini

Έχουν περάσει 16 χρόνια από τη στιγμή που η Porsche παρουσίασε το πρώτο της SUV, την Cayenne, η οποία δίχασε τους θαυμαστές της φίρμας αλλά ταυτόχρονα έφερε και τεράστια κέρδη στα ταμεία. Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και άλλες εταιρείες όπως οι Jaguar, Maserati, Alfa Romeo και Bentley και Rolls Royce, ενώ αναμένουμε SUV ακόμα και από της Ferrari!

Η Lamborghini, όντας μέλος του VW Group και έχοντας πρόσβαση σε πλατφόρμες και διαθέσιμα κεφάλαια, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το «χορό». Εξάλλου, η ιταλική εταιρεία από την Sant’Agata, υπο γερμανικό έλεγχο άρχισε τη μαζική παραγωγή υπεραυτοκινήτων σπάζοντας τα ρεκόρ πωλήσεων το ένα μετά το άλλο. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσίασε την έκδοση παραγωγής της νέας Urus με την οποία δημιουργείται μια νέα κατηγορία – αυτή των υπερ-SUV.

Αναλυτικά για την Urus και τα εξωπραγματικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο μας πατώντας εδώ. Εμείς συνεχίζουμε με τα επίσημα σκίτσα που δημοσίευσε πρόσφατα η Lamborghini.

Lamborghini_Urus (6)

Η νέα Urus συνδυάζει σχεδιαστικά στοιχεία από τις Countach (1974), Aventador (2011) αλλά και την εκτός δρόμου LM002 (1986). Προσπαθώντας να κρύψουν τους όγκους που παραδοσιακά έχει ένα SUV, οι σχεδιαστές έκαναν το εμπρός μέρος όσο το δυνατόν χαμηλότερο, το πλάτος όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, τοποθέτησαν εντυπωσιακές ζάντες μεγάλης διαμέτρου (έως και 23 ίντσες) και στόλισαν το αμάξωμα με σχεδιαστικές λεπτομέρειες που συνήθως συναντάμε σε υπερυατοκίνητα. Το συγκεκριμενο σκίτσο είναι του Mitja Borkert ο οποίος είναι υπεύθυνος σχεδιασμού για το συγκεκριμένο project από το 2016, που μεταπήδησε στην Lamborghini από την Porsche.

Lamborghini_Urus (1)

Το εμπρός μέρος της Urus χαρακτηρίζεται από «αιχμηρό» σχεδιασμό. Οι τεράστιες εισαγωγές αέρα στον προφυλακτήρα (ευτυχώς λειτουργικές) κρύβουν το αναγκαστικά μεγάλο του μέγεθος, ενώ τα επιθετικά φωτιστικά σώμματα που φέρουν LED σε σχήμα Y, είναι τοποθετημένα με έντονη κλίση επάνω στα φουσκωμένα φτερά των τροχών. Η αλήθεια είναι πως το κοινό έχει πλέον συνηθίσει σε μεγάλο βαθμό την αισθητική των SUV τα οποία έχουν κατακλήσει την αγορά, με αποτέλεσμα να είναι πιο δεκτικό σε τέτοιους όγκους.

Lamborghini_Urus (2)

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα λεπτά φωτιστικά σώμματα, το ιδιαίτερα στενό παρμπρίζ αλλά και ο γιγαντιαίος διαχύτης από αλουμίνιο. Το κίτρινο χρώμα της φωτογραφίας, τα «πρησμένα» πίσω φτερά και οι αμέτρητες πτυχώσεις του αμαξώματος κάνουν την Urus να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλυπα SUV και να παραπέμπει περισσότερο σε μια εξωτική κατασκευή (κάτι που ταιριάζει και με τις επιδόσεις που της χαρίζει ο V8 bi-turbo κινητήρας απόδοσης 650hp).

 

Lamborghini_Urus (3)

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το πιο ενδιαφέρον σχεδιαστικό στοιχείο της Urus είναι το γωνιώδες σχήμα των θόλων με τις διαγώνιες γραμμές να παραπέμπουν στην Countach του Marcelλo Gandini, ενώ ταυτόχρονα ταιριάζουν και με τον πιο περιπετειώδη και εκτός δρόμου προσανατολισμό του SUV μοντέλου.

Lamborghini_Urus (4)

Στην ευρύχωρη τετραθέσια καμπίνα της Urus, στόχος των σχεδιαστών ήταν να συνδυάσουν την πολυτέλεια με την αισθητική ενός supercar. Η θέση οδήγησης είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει σε SUV ενώ η μεγάλη κλίση της κεντρικής κονσόλας συμβάλει στην αίσθηση «πιλοτηρίου» που έχει ο οδηγός.

Lamborghini_Urus (5)

Ακόμα μια όψη του ταμπλό που φιλοξενεί «αεροπορικού τύπου» Start Stop κουμπί παρόμοιο με αυτό της Aventador. Παρ’όλα αυτά, όσο εντυπωσιακή και να είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια, η ποιότητα και οι δυνατότητες του μοντέλου, προσωπικά θα χαρακτήριζα συντηρητικό τον εσωτερικό σχεδιασμό, ειδικά για ένα μοντέλο σχετικά περιορισμένης παραγωγής.

Θα επανέλθουμε με περισσότερα σκίτσα την επόμενη Δευτέρα, εώς τότε, συνεχίστε να βάζετε στο χαρτί τα πιο τρελά αυτοκινητηστικά σας όνειρα!

Facebook Comments