Post

η τέταρτη γενιά της BMW X5

Γράφει ο ανταποκριτής μας στην Αυστραλία, μηχανικός σχεδίασης Θάνος Παππάς

 

Στην εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε την επίσημη παρουσίαση της τέταρτης γενιάς BMW X5, ενός μοντέλου που διαχρονικά είχε σημαντική θέση στην κατηγορία των premium SUV.

Συνοπτικά να πούμε πως η πρώτη γενιά της X5 (E53) παρουσιάστηκε το 1999 και ήταν το πρώτο πολυτελές SUV με «οδηγοκεντρικές» ανυσηχίες που βασιζόταν σε αυτοφερόμενο πλαίσιο και όχι στην μέχρι τότε παραδοσιακή διάταξη body-on-frame. Η δεύτερη γενιά της X5 (Ε70) ήρθε το 2006, ενώ η τρίτη γενιά (F15) ακολούθησε το 2013. Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν και ας δούμε τα επίσημα σκίτσα του μοντέλου που «έσπασε» τον κύκλο ζωής 7 ετών της BMW μιας και ήρθε μόλις 5 χρόνια μετά την εμπορική πρεμιέρα της προηγούμενης γενιάς.

BMW-X5-2019-1600-31

Η BMW X5 είναι το πέμπτο μοντέλο που αποκτά τη νέα σχεδιατική ταυτότητα της BMW μετά τις: σειρά 7 (2015), σειρά 5 (2016), X3 και X4 (2017). Στο εμπρός μέρος κυριαρχεί η  διπλή γρίλια της βαυαρικής φίρμας (kidney grille), η οποία έχει μεγαλώσει υπερβολικά, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της μάσκας, ενώ πλαισιώνται από πιο επιθετικά φωτιστικά σώμματα και σπορ προφυλακτήρα με μεγαλύτερες πλευρικές εισαγωγές αέρα. Στόχος των σχεδιαστών ήταν να δημιουργήσουν ένα επιβλητικό όχημα που να αποπνέει δύναμη, αθλητικότητα και πολυτέλεια. Σχεδιαστικά η νέα X5 δανείζεται πολλά στοιχεία από το πρωτότυπο X7 iPerformance αλλά και από τη μικρότερη X3 που παρουσιάστηκε πέρυσι.

BMW-X5-2019-1600-34

Στο προφίλ, το χαρακτηριστικό σχήμα των παραθύρων, η κάθετη μάσκα με τον μικρό εμπρό πρόβολο, και οι ελαφρώς τετραγωνισμένοι θόλοι που φιλοξενούν τους μεγάλους τροχούς είναι στοιχεία που παραπέμπουν στις προηγούμενες γενιές της X5. Η νέα γενιά εισάγει μια καινούρια «character line» η οποία καμπυλώνει, τονίζοντας το πίσω φτερό. Όσο για την εσοχή πίσω από τον εμπρός τροχό, αυτή εμφανίζεται πλέον σε όλα τα νέα μοντέλα της BMW όμως εδώ πλαισιώνεται από λίγο «φλύαρες» γραμμές. Γενικότερα, η σιλουέτα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη εξέλιξη, όμως οι αναλογίες είναι βελτιωμένες και η εικόνα του μοντέλου πιο επιθετική από ποτέ.

BMW-X5-2019-1600-35

Στο πίσω μέρος, εντύπωση προκαλόυν τα νέα μακρόστενα φωτιστικά σώμματα που διαφέρουν από ότι είχαμε συνηθίσει στις X5. Κατα τα άλλα, έχουμε μια γνώριμη εικόνα όσον αφορά το σχεδόν απαράλλαχτο πίσω παρμπρίζ, το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και τις μεγάλες απολήξεις της εξάτμισης που πλαισιώνουν την προστατευτική ποδιά και θυμίζουν εκδόσεις δια χειρός M-Division.

BMW-X5-2019-1600-3b

Στο εσωτερικό, η νέα διαμόρφωση των αεραγωγών του κλιματισμού, τα λιγότερα φυσικά πλήκτρα και η μεγαλύτερη οθόνη με εντονότερη κλίση προς τον οδηγό, κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την εικόνα η οποία φυσικά συμπληρώνεται από την εξαιρετική ποιότητα υλικών και συναρμογής που συναντάμε σε μοντέλα της κατηγορίας. Η εικόνα παραπέμπει μεν στην X3, όμως φαίνεται πως μιλάμε για ένα ακριβότερο μοντέλο.

bmw x5 (2019)

Κλείνοντας, ας δούμε δύο φωτογραφίες από την έκδοση παραγωγής της τέταρτης γενιάς X5 για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της σχεδιαστική εξέλικης του μοντέλου. Όπως βλέπετε και εσείς, η συνολική φόρμα και το προφίλ θυμίζουν την προηγούμενη γενιά, ενώ η μάσκα παραπέμπει στη μικρότερη X3. Αυτό που μένει είναι να δούμε και απο κοντά το μεγαλύτερο (προς το παρών) premium SUV της BMW, το οποίο καλείται να ανταγωνιστεί τα Audi Q7, Mercedes GLE, Volvo XC90, Lexus RX, Porsche Cayenne και Range Rover Sport.

Facebook Comments