Post

τα σκίτσα της νέας Rolls Royce Cullinan

Η σημαντικότερη πρεμιέρα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αναμφίβολα η Rolls Royce Cullinan (περισσότερα εδώ) – το νέο μοντέλο της βρετανικής φίρμας με το οποίο θέλει να εκθρονίσει την Bentley Bentayga και τις ακριβότερες εκδόσεις του Range Rover από την κορυφή των πολυτελών SUV. Μαζί με τις επίσημες φωτογραφίες και βίντεο της Cullinan, η Rolls Royce δημοσίευσε και μερικά επίσημα σκίτσα τα οποία θα «αναλύσουμε» παρακάτω:

Rolls-Royce-Cullinan-2019-1600-21

Ξεκινάμε από το εμπρός μέρος που όπως όλοι περιμέναμε φιλοξενεί την χαρακτηριστική γρίλια της Rolls Royce με σχεδιασμό εμπνευσμένο από τον ελληνικό Παρθενώνα. Το περίεργο είναι ότι παρά τις τεράστιες διαστάσεις του μοντέλου, οι σχεδιαστές δεν το παράκαναν με τη γρίλια (ίσως γιατί δεν έχουν τίποτα να αποδείξουν σχετικά με την ιστορικότητα και την αξία της φίρμας). Τα φωτιστικά σώματα και οι αεραγωγοί παραπέμπουν άμεσα στην Phantom με την εξαίρεση του προφυλακτήρα ο οποίος είναι μεγαλύτερος και ενσωματώνει επιπλέον εισαγωγές αέρα και προστατευτική ποδιά στο κάτω μέρος. Διαφορετικό είναι και το καπό με αρκετά πιο έντονο φούσκωμα ώστε να παραπέμπει περισσότερο σε SUV. Επιβλητικότητα και απλότητα λοιπόν για την «μάσκα» με τα γεωμετρικά σχήματα να κυριαρχούν, χωρίς ακρότητες η οποιασδήποτε μορφής ρίσκο από πλευράς σχεδιασμού.

Rolls-Royce-Cullinan-2019-1600-22

Το προφίλ της Cullinan μπορεί να έχει ήδη δεχθεί έντονη κριτική ως υπερβολικά συντηρητικό, είναι όμως καλοστημένο από πλευράς αναλογιών με μακρύ ρύγχος, κοντούς προβόλους και μεγάλους τροχούς. Ενδιαφέρον έχουν οι πόρτες τύπου «suicide doors» που ανοίγουν αντικριστά όπως και στη νέα Phantom, η έντονη κλίση του πίσω παραθύρου και η γραμμή των πλευρικών παραθύρων που πλαισιώνεται από παχύ χρώμιο. Η λιτότητα στο σχεδιασμό που είναι έκδηλη σε κάθε λεπτομέρεια, κατα τη γνώμη μου ήταν απολύτως αναμενόμενη αφού το απευθυνόμενο κοινό του υπερ-πολυτελούς SUV είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που αποζητούν την απόλυτη έκφραση της πολυτέλειας με αισθητική που να παραπέμπει στο κλασσικό. Επίσης, η Rolls Royce πάντα σχεδίαζε τα μοντέλα της με γνώμονα τη διαχρονικότητα αφού σε αντίθεση με άλλες μάρκες δεν ανανεώνει το «στόλο» της συχνά, ούτε τον υποβάλει σε συχνά facelift.

Rolls-Royce-Cullinan-2019-1600-23

Στο πίσω μέρος συναντάμε μικρά φωτιστικά σώματα με ορθογώνιο σχήμα και LED περίγραμμα τα οποία από την παρουσίαση της (προηγούμενης) έβδομης γενιάς Phantom του 2003 έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της Rolls Royce. Η έντονη κλίση του παρμπρίζ σε συνδυασμό με το φούσκωμα κάτω από το παράθυρο βοηθούν το μοντέλο να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα SUV τα οποία επι το πλείστον παραπέμπουν σε hatchback οχήματα. Μπορεί λοιπόν η Cullinan να είναι το πρώτο hatchback μοντέλο της Rolls Royce όμως έχει κάτι από την αύρα των υπερπολυτελών sedan – κάτι παρόμοιο είδαμε πρόσφατα και στο πρωτότυπο SUV της Maybach που αν βγει στην παραγωγή θα αποτελέσει έναν από τους πιο άμεσους ανταγωνιστές της Cullinan.

Rolls-Royce-Cullinan-2019-1600-26

Στο εσωτερικό τα πολλά λόγια είναι φτώχια αφού μιλάμε για παραδοσιακό σχεδιασμό Rolls Royce με τα υψηλής ποιότητας υλικά (ξύλο, αλουμίνιο και δέρμα) να πρωταγωνιστούν. Στο ταμπλό που χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρους όγκους και καμπύλες γωνίες βρίσκουμε και το αναλογικό ρολόι στη μεριά του συνοδηγού. Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και όλες οι οθόνες βρίσκονται καλά κρυμμένες ώστε να μην επηρεάζουν τη διαχρονική εικόνα της καμπίνας.

Rolls-Royce-Cullinan-2019-1600-24

Κλείνουμε με ένα όμορφο σκίτσο με μολύβι το οποίο ποτέ δεν λείπει από τις παρουσιάσεις των νέων μοντέλων της Rolls Royce. Εξάλλου αυτή η εταιρεία μετρά πάνω από 114 χρόνια ζωής και πάντα έχτιζε τα μοντέλα της με σεβασμό στην παράδοση και στην ικανότητα που έχουν οι έμπειροι τεχνίτες που τα κατασκευάζουν. Μπορεί η νέα Cullinan, πίσω από μια οθόνη να μην προκαλεί ενθουσιασμό με το σχεδιασμό της, είμαι σίγουρος όμως πως η θέα της από κοντά θα προκαλεί δέος και σεβασμό, όπως κάθε μοντέλο που φιλοξενεί στο ρύγχος του τo θρυλικό «Spirit of Ecstasy«.

Προσωπικά, με κάθε επιφύλαξη, θεωρώ την Rolls Royce Cullinan ως το νέο βασιλιά των πολυτελών SUV. Κατα τη γνώμη μου το μοντέλο της Rolls Royce βρίσκεται ένα επίπεδο πιο ψηλά από την Bentley Bentayga – η οποία όσο εξαιρετική και αν είναι από πλευράς πολυτέλειας, τεχνολογίας και επιδόσεων, δεν πάυει να βασίζεται στο πάτωμα του Audi Q7 ενώ εμφανισιακά είναι τόσο ουδέτερη που μόνο ένα έμπειρο μάτι θα την προσέξει στο δρόμο. Επίσης, χωρίς να θέλω να μειώσω την επιβλητικότητα και την πολυτέλεια των κορυφαίων εκδόσεων του εμπνευστή και μέχρι στιγμής απόλυτου κυρίαρχου της κατηγορίας, Range Rover, ο μεγάλος αριθμός των μοντέλων που κυκλοφορούν και η αισθητά χαμηλότερη τιμή του το κάνουν λιγότερο ποθητό στα μάτια των αγοραστών που θα επιλέξουν την Rolls Royce Cullinan.

Facebook Comments