Post

Ένα υπέροχο αυτοκίνητο!

Πολλά αυτοκίνητα έχουν μείνει στην ιστορία για τις επιδόσεις και την εμφάνιση τους, λιγότερα όμως για το απαράμιλλο στυλ και τη διαφορετικότητα τους. Μοντέλα όπως το Mini, ο Σκαραβαίος και το Fiat 500 είναι μερικά από αυτά, αλλά όταν μιλάμε για διαφορετική προσωπικότητα και χαρακτήρα, τότε μιλάμε για τη Citroen και το περίφημο 2CV.

Η ιδέα του 2CV προέκυψε πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το 1932 ο αντιπρόεδρος της Citroen Pierre Boulanger σκέφτηκε ότι οι Γάλλοι αγρότες χρειάζονται ένα φτηνό αλλά πρακτικό αυτοκίνητο για τις γεωργικές ασχολίες τους. Συγκεκριμένα θα έπρεπε το αυτοκίνητο να μπορεί να μεταφέρει 50 κιλά αγροτικής παραγωγής, να πιάνει τα 60 χλμ τελική και να μπορεί να μεταφέρει ευπαθή προϊόντα σε κακοτράχαλους αγροτικούς δρόμους.

Προ-πολεμικό πρωτότυπο του 2CV – προσέξτε το μοναδικό μπροστινό φανάρι!

Το 1937 κατασκευάστηκαν 20 πρωτότυπα με επικεφαλής μηχανικό το νικητή του Ράλλυ Μόντε Κάρλο του 1927, Andre Lefebvre. Η ανάρτηση είχε σχεδιαστεί ειδικά για δύσκολους δρόμους ενώ και η οροφή ήταν πάνινη για λόγους οικονομίας. Μετά από 2 χρόνια εμφανίστηκε μια πληρέστερη εκδοχή με κίνηση στους εμπρός τροχούς, υδρόψυκτο 2κύλινδρο μοτέρ, ενώ στο εσωτερικό τα καθίσματα αιωρούνταν με σκοινιά από την οροφή!

Τα πρωτότυπα αυτοκίνητα που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής ήταν εφοδιασμένα με λάστιχα της Michelin και μάλιστα ήταν τα πρώτα πλήρως βιομηχανοποιημένα radial προϊόντα της. Κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ όπως ήταν φυσικό το project σταμάτησε αλλά το 2CV επανήλθε δριμύτερο αμέσως μετά. Βέβαια αντί για χρήση αλουμινίου που υπήρχε στο προπολεμικό μοντέλο, τώρα το αυτοκίνητο κατασκευάζονταν από ατσάλι για λόγους οικονομίας ενώ και ο υδρόψυκτος κινητήρας αντικαταστάθηκε από έναν αερόψυκτο, τοποθετήθηκε νέο 4τάχυτο σασμάν και τα καθίσματα στο εσωτερικό έγιναν πιο συμβατικά.

Το αυτοκίνητο λανσαρίστηκε επίσημα στην έκθεση του Παρισιού τον Οκτώβριο του 1948 φέρνοντας επανάσταση στην εποχή του. Φορούσε ένα μικρό μοτέρ 375 κ.ε. με απόδοση 9 ίππων που όμως ήταν αρκετοί για να πιάνει τα 60 χλμ που απαιτούνταν από τη Citroen. Το 2CV είχε τόσο μεγάλη εμπορική επιτυχία που η λίστα αναμονής για τους πελάτες έφτανε ακόμη και τα 3 χρόνια! Είναι αξιοθαύμαστο ότι το αυτοκίνητο κυκλοφόρησε για πολλές δεκαετίες χωρίς ουσιαστικά σημαντικές αλλαγές παρά μόνο λίγες βελτιώσεις εκεί που χρειαζόταν. Να αναφέρουμε ότι κάποια στιγμή το 1960 κυκλοφόρησε μία έκδοση του 2CV με 2 κινητήρες και τετρακίνηση, η γνωστή έκδοση Sahara.

Τη δεκαετία του 1970 το αυτοκίνητο έγινε ακόμη πιο δημοφιλές χάρη στην οικονομία που προσέφερε αλλά και από το γεγονός ότι εμφανίστηκε σε ταινία του James Bond με τον Roger Moore.

Η παραγωγή του 2CV σταμάτησε το 1988 στη Γαλλία μετά από μια περιπέτεια που κράτησε 40 ολόκληρα χρόνια ενώ το τελευταίο μοντέλο βγήκε από το εργοστάσιο της Πορτογαλίας το 1990 κλείνοντας έναν τεράστιο κύκλο ζωής για αυτό το υπέροχο και τόσο ξεχωριστό μοντέλο. Κυκλοφόρησαν πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα καθιστώντας το 2CV το ιδανικό αυτοκίνητο για όλες τις χρήσεις, αγροτικό, αυτοκίνητο πόλης, επαγγελματικό ακόμη και αγωνιστικό. Πάνω από όλα όμως ήταν ίσως το πιο πετυχημένο μοντέλο της Citroen και αποτελεί δείγμα της διαφορετικότητας που έχει η γαλλική εταιρεία. Άλλωστε είπαμε, Citroen και χαρακτήρας πάνε μαζί!

Facebook Comments