Post

Με μυρωδιές από Castrol και Elf

Καλή πρωτομαγιά σε όλους και όλες. Διανύουμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, τον αγαπημένο μήνα της χρονιάς για όλους εμάς που ανυπομονούμε να ανέβουμε στα βουνά της Φωκίδας και της Φθιώτιδας για να δούμε το Ράλλυ Ακρόπολις. Ο Μάιος λοιπόν, είναι μήνας Ακροπολικός. Θα μου πείτε το Ακρόπολις έπεσε κατηγορία, είναι στο ERC (European Rally Championship) πια. Αυτό είναι αλήθεια και είναι κάτι που μας λυπεί πάρα πολύ και προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει αν δεν είναι στο Παγκόσμιο.

thumbnail_Al-4

Nasser Al-Attiyah εν δράσει στο πανέμορφο Δροσοχώρι στο περσινό Ακρόπολις.

Εφόσον, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άμεσα και εφόσον υπάρχει σε αυτό το επίπεδο έστω, ας το δεχτούμε και ας απολαύσουμε όποιες στιγμές μπορέσει αυτό μας χαρίσει. Τώρα, ανεξαρτήτως της κατηγορίας, στην οποία βρίσκεται, είτε είναι WRC, είτε είναι ERC στο μυαλό όλων έρχονται παλιές καλές στιγμές από πιο γνήσια Ακρόπολις, με όλους τους θεούς του Παγκοσμίου παρόντες, να χαρίζουν πλούσιο θέαμα και ιδιαίτερες στιγμές. Πολλοί είναι αυτοί που ενώ βρίσκονταν στον δρόμο για την επόμενη ειδική, ξαφνικά τους έκανε προσπέραση ο Solberg ή ο Loeb ή κάποιος από τους ιπτάμενους Φινλανδούς, όπως ο Gronholm, o Latvala, o Hirvonen κ.α.

Ο Μάϊος είναι ο μήνας που όλοι οι Ακροπολικοί κάνουν σχέδια σε ποιες ειδικές θα πάνε, σε ποιο σημείο θα κάτσουν, κοιτούν τις προσβάσεις κ.ο.κ Ετοιμάζουν τα 4×4, οργανώνουν τις παρέες τους και σιγά σιγά ανηφορίζουν για τα βουνά της Ρούμελης για να κάτσουν κάτω από τα καταπράσινα έλατα και να σκονιστούν. Ρούμελη, η καρδιά του Ακρόπολις, ανέκαθεν. Ειδικές όπως οι Βωξίτες, οι Καρούτες, η Παύλιανη, το απαιτητικό Δροσοχώρι και άλλες ειδικές που έχουν γράψει ιστορία.

FIA EUROPEAN RALLY CHAMPIONSHIP 2017 - ERC Acropolis - RALLYPIXELS

Μιας και αναφέραμε λοιπόν τελευταίο το Δροσοχώρι, είναι η αγαπημένη μου ειδική διαδρομή. Είναι από τις πιο απαιτητικές του Ακρόπολις. Ξεκινάει από την Τοπόλια, ένα χωριό λίγο πιο πάνω από την Άμφισσα και καταλήγει στην τοποθεσία Δόκανο που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το Λιβάδι Αράχωβας.

Αυτή είναι η κλασσική της φορά. Από πέρσι όμως έχει αλλάξει η αφετηρία της και ξεκινάει από την Γραβιά και κατηφορίζει μετά προς την Άμφισσα. Είναι πολύ τεχνική διαδρομή, καθώς έχει πολλές κλειστές στροφές και απανωτές. ιδιαίτερα σε ένα σημείο όλης της ειδικής, στο νταμάρι που λένε, έχει πολλές φουρκέτες μαζεμένες, οι οποίες ταλαιπωρούν πολύ την μετάδοση των αυτοκινήτων, γιατί κατεβάζουν κι ανεβάζουν σχέσεις οι οδηγοί μέσα σε πολύ λίγα μέτρα.

Είναι πολύ τεχνική ειδική και επικίνδυνη, γιατί είναι αν μας επιτρέπεται ο όρος μπαλκονάτη. Έχει συνεχώς δηλαδή πατάρια και πάρα πολλά έλατα, τα οποία μπορούν να φανούν πολύ επικίνδυνα σε πιθανή έξοδο. Σίγουρα όσοι είδατε τον περσινό αγώνα θυμάστε το ατύχημα του Κωνσταντίνου Χαλιβελάκη που έφυγε σε μία πλαγιά και καρφώθηκε πάνω σε ένα έλατο, κάνοντας μεγάλη ζημιά στο αυτοκίνητο, αφού στράβωσε το roll cage. Είναι λοιπόν, ειδική που πρέπει να την σεβαστείς και να κινηθείς έξυπνα.

Για τους θεατές όμως αυτή η επικινδυνότητα είναι η χαρά τους και ο λόγος που ανεβαίνουν στο βουνό. Να βλέπουν τα αυτοκίνητα να πλαγιολισθαίνουν σε κατηφορικές φουρκέτες και το πλήθος να βυθίζεται μέσα στη σκόνη. Είναι η χαρά των Ακροπολικών αυτή. Αν δεν γυρίσεις με 3 τόνουνς σκόνη στα ρούχα σου είναι σα να μην έχεις πάει.

Έτσι λοιπόν, κι εμείς σε ένα μήνα από τώρα θα ανηφορίσουμε για τα βουνά και συγκεκριμένα για το πανέμορφο Δροσοχώρι για να δούμε, έστω το ERC, ελπίζοντας στην αναβάθμιση του εθνικού μας αγώνα στο WRC. Παρακάτω είναι ένα ωραίο βίντεο από αυτή την ειδική του περσινού αγώνα σε δύο από τις πολλές φουρκέτες.

Φέτος το Ραλλυ Ακρόπολις 2018 θα διεξαχθεί στις 1 με 3 Ιουνίου.

 

 

Facebook Comments