Post

Ας περάσουμε έναν Αύγουστο χωρίς τροχαία και άσχημες εκπλήξεις!

Αγαπητοί φίλοι του Επι Τροχών, προσοχή στους δρόμους! Θέλουμε να γυρίσουμε όλοι σώοι από τις διακοπές μας και να μη χαθούν άδικα άλλες ζωές στην άσφαλτο και για αυτό βάζουμε σωστές προτεραιότητες και ακολουθούμε πιστά τις παρακάτω συμβουλές:

seat-belt4346447

1) Όλοι οι επιβάτες φορούν υποχρεωτικά ζώνες ασφαλείας, στις μπροστά και στις πίσω θέσεις.

Μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας, κυρίως λόγω άγνοιας θεωρεί ότι η ζώνη ασφαλείας είναι προεραιτική και χρησιμοποιείται μόνο σε μεγάλα ταξίδια και στις μροστά θέσεις κάτι που είναι αντικειμενικά ένα πολύ σοβαρό ΛΑΘΟΣ. Σε περίπτωση σύγκρουσης, ανεξαρτήτως ταχύτητας, οι αερόσακοι θα ανοίξουν με ταχύτητες που πλησιάζουν τα 320km/h γιατί έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν αποκλειστικά σε συνδυασμό με τις ζώνες ασφαλείας, κάτι που θα έχει μοιραία αποτελέσματα αν ο οδηγός ή ο συνοδηγός δεν είναι σωστά δεμένος στο κάθισμα. Επιπλέον, οι πίσω επιβάτες πρέπει υποχρεωτικά να φορούν ζώνες ασφαλείας αφού σε περίπτωση ατυχήματος το ανεξέλεγχτο σώμα τους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο όχι μόνο δικό τους αλλά και των υπολοίπων συνεπιβατών που μπορεί να φορούσαν ζώνη. Τα παιδιά πρέπει πάντα να είναι δεμένα στα ειδικά καθίσματα για την ηλικία και το βάρος τους και ποτέ δεν πρέπει να κάθονται στις μπροστινές θέσεις. Το εγκληματικό λάθος που κάνουν κάποιες μητέρες και κρατούν στην αγκαλιά τους τα μικρά παιδιά πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

DACIA SANDERO STEPWAY II (B52 Cross) - PHASE 1

2) Φορτώνουμε προσεκτικά το όχημα μας, εξασφαλίζοντας ότι οι αποσκευές είναι σωστά τοποθετημένες και δε θα προκαλέσουν τραυματισμό σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος.

Όσοι έχουν οικογένεια θα γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθούν όλες οι απαραίτητες αποσκευές στο μέρος που επιλέξαμε για τις διακοπές μας. Είναι πολύ σημαντικό να οργανώνουμε σωστά στον χώρο αποσκευών του οχήματός μας, τοποθετώντας τα βαριά αντικείμενα στο κάτω μέρος και βάζοντας τα μικρά αντικείμενα σε κουτιά ή βαλίτσες ώστε να μην «κυκλοφορούν» ανεξέλεγκτα μέσα στο όχημα τραυματίζοντάς μας σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος. Δεν υπερφορτώνουμε το όχημά μας ώστε να μην επηρεαστεί η απόδοση των φρένων και η οδηγική του συμπεριφορά θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο εμάς και την οικογένειά μας. Αν χρησιμοποιούμε σχάρες ποδηλάτων ή επιπλέον χώρους αποσκευών, διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης για την καλύτερη τοποθέτησή τους.

vehicle-inspections

3) Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών, τη στάθμη των λαδιών και τη γενικότερη κατάσταση του οχήματος μας πριν από μεγάλα ταξίδια.

Αν έχουμε στόχο να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα και να βγούμε στον αυτοκινητόδρομο, καλό είναι να έχουμε εξασφαλίσει ότι το αυτοκίνητό μας είναι σε καλή κατάσταση και δε θα μας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η κακή ποιότητα των δρόμων καταπονούν τα οχήματα και για αυτό πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το δικό μας είναι σωστά συντηρημένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ελληνικής υπαίθρου. Κανείς δε θέλει να μείνει με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή του στο δρόμο για τις διακοπές αντικαθιστώντας τη χαλάρωση με την ταλαιπωρία και χάνοντας πολύτιμο χρόνο κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού. Καλό είναι επίσης να τακτοποιούμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα αυτοκινήτου, ασφάλεια, τηλέφωνα οδικής βοήθειας κ.τ.λ. αφού η σωστή οργάνωσή τους θα φανεί σωτήρια σε περίπτωση ελέγχου ή κάποιου μικρο-ατυχήματος.

young-drivers-driving-shot-21

4) Προγραμματίζουμε σωστά τη διαδρομή μας και κάνουμε συχνές στάσεις για ξεκούραση

Για να μη χάσουμε ατελείωτες ώρες στο «ψάξιμο» και να μη βρεθούμε σε κακοτράχαλους δρόμους που δε γνωρίζουμε, προετοιμάζουμε τη διαδρομή μας από το σπίτι, είτε μέσω internet είτε από το gps του smartphone του tablet ή του αυτοκινήτου μας. Έτσι θα γνωρίζουμε με ακρίβεια τη διάρκεια του ταξιδιού, τα δύσκολα σημεία και το κόστος της βενζίνης και των διοδίων, αλλά θα μπορούμε να προγραμματίσουμε σωστά και τις απαραίτητες για την ξεκούραση του οδηγού στάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καλό είναι να ταξιδέψουμε ώρες της ημέρας χωρίς πολύ κίνηση αλλά να έχουμε και υπομονή σε περίπτωση μποτιλιαρίσματος.

maxresdefault

5) Δεν οδηγούμε ποτέ αφού έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, μεγάλες ποσότητες φαγητού ή είμαστε νυσταγμένοι.

Η κατάσταση του οδηγού είναι το πιο κρίσιμο συστατικό για ένα ασφαλές ταξίδι. Αν έχετε πιει καλύτερα να δώσετε το τιμόνι σε κάποιον νηφάλιο, ή να ταξιδέψετε αφού πρώτα κοιμηθείτε κάποιες ώρες. Τα πλούσια γεύματα δεν κάνουν καλό στον οργανισμό μας και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες επιβαρύνουν πολύ τα αντανακλαστικά μας και την ικανότητα να οδηγούμε με ασφάλεια. Ο οδηγός δεν έχει την ευθύνη της ζωής μόνο των υπολοίπων επιβατών στο δικό του όχημα, αλλά και αυτή των άλλων ανθρώπων που ταξιδεύουν στον ίδιο δρόμο. Για να μην πάρουμε κανένα στο λαιμό μας σιγουρευόμαστε ότι έχουμε πλήρως τις αισθήσεις μας και είμαστε έτοιμοι για το ταξίδι είτε προς τον αγαπημένο μας προορισμό, είτε της επιστροφής στην καθημερινότητα μετά το πέρας των διακοπών μας.

Pothole_1839601c

6) Οδηγούμε προσεκτικά και ειδικά σε δρόμους που δε γνωρίζουμε.

Οι αποδράσεις σε όμορφα μέρη της Ελλάδας μας φέρνουν σε νέες ανεξερεύνητες περιοχές και δρόμους που δε γνωρίζουμε καλά. Δεδομένης της κατάστασης του οδικού δικτύου της χώρας αλλά και της άγνοιας των υπολοίπων οδηγών που επίσης είναι σε διακοπές, πρέπει πάντα να πηγαίνουμε ακόμη πιο αργά από ότι νομίζουμε ότι είναι ασφαλές. Μια τεράστια λακούβα μετά από κάποια κλειστή στροφή, ένας δρόμος που έχει καταρρεύσει από τις βροχές του χειμώνα, ένα ζώο που θα πεταχτεί στο δρόμο σε αγροτικές περιοχές, ένα μικρό παιδί που θα ξεφύγει από την επίβλεψη των γονιών του, οι αφορμές για ατύχημα είναι αμέτρητες και πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Καλή επιστροφή σε όσους γυρίζουν σιγά σιγά στη ρουτίνα της καθημερινότητας και καλές διακοπές σε όσους ετοιμάζονται για αποδράσεις. Να είστε όλοι καλά!

Fiat-Fiorino_Qubo_2009_1600x1200_wallpaper_23

Facebook Comments