Post

Η μάστιγα των τροχαίων εξαθλιώνει τους Έλληνες!

τροχαία ατυχήµατα την Ελλάδα αποτελούν μία μάστιγα, όπου οι περισσότεροι Έλληνες δε θέλουν να ασχολούνται και να εξαλείψουν. Κάπως έτσι το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας κατά καιρούς εμφανίζει εξάρσεις και οξύνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε το τραγικό συμβάν στη Θήβα που κόστισε τη ζωή σε 3 συνανθρώπους μας.

thumbnail_DSC_58090030

Παρ’ όλες τις χαμένες ζωές και τα πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, το επίπεδο οδικής ασφάλειας της χώρας δε μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των δύο κύριων αξόνων κυκλοφορίας, ΠΑΘΕ και ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ. Η οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών δυστυχώς ακόμη χωλαίνει καθώς απουσιάζει η συστηματική και δια βίου ενημέρωση όλων μας, ξεκινώντας από τις τάξεις των Δημοτικών σχολείων όλης της xώρας.

thumbnail_DSC_58730058

Η ορθή χρήση των ζωνών ασφαλείας όλο και περισσότερο φαίνεται να ενοχλεί ένα μεγάλο σύνολο θεριακλήδων συμπολιτών μας, την οποία αποφεύγουν να φοράνε. Η αλόγιστη κατανάλωση οινοπνεύματος και η μη τήρηση των βασικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας οδηγούν σε θανατηφόρα ατυχήματα εντός των πόλεων, αποτελώντας φαινόμενο των τελευταίων χρόνων.

thumbnail_DSC_58170032

Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, ότι τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, η επίσημη πολιτεία από την μεριά της, αδυνατεί να αστυνομεύει συστηματικά και συνεχόμενα σε όλο το μήκος του Εθνικού Δικτύου αντιμετωπίζοντας σοβαρά την παραβατικότητα με μέτρα κατασταλτικά και όχι κοινωνικά.

Κάθε χρόνο, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή επικράτεια το τίμημα της ολοένα αυξανόμενης κινητικότητας είναι τεράστιο. Ο αριθμός θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων υπερβαίνει τους 40.000 νεκρούς και τους 1.700.000 τραυματίες. Το δε κόστος ,έμμεσο ή άμεσο υπολογίζεται σε 160 δις €, σχεδόν όσο περίπου είναι το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Στην χώρα μας η κατάσταση εξελίσσεται ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς κατέχουμε για ακόμη μια φορά τη δεύτερη θέση, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τις πιο απογοητευτικές επιδόσεις που έχουν σχέση με την οδική ασφάλεια.

thumbnail_DSC_58690056

Η οδική ασφάλεια για τη χώρα µας αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας καθώς συμπαρασύρει τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου.

Οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων προέρχονται από τις ατυχείς κατασκευές των δρόμων, το επίπεδο συντήρησής τους, το ίδιο το όχημα, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργητική και παθητική του ασφάλεια, τον οδηγό και τις όποιες ιδιαιτερότητές του φυσικές, ψυχικές, κοινωνικές , καθώς επίσης και τα πρότυπα της οδηγικής συμπεριφοράς και ασφάλειας που πρέπει να τον διέπει!

thumbnail_DSC_58790060

Για το τέλος άφησα την Ελληνική νομοθεσία η οποία έχει θεσπίσει περισσότερο φορολογικούς νόμους παρά, συστήματα οδηγικής διαπαιδαγώγησης ανταμοιβής και τιμωρίας, ανεξαρτήτως για όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Livemedia του ΕΠΙ ΤΡΟΧΩΝ, και του Motorsite σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Σφένδαμο ,έλαβε χώρα η πρώτη δημόσια Ημερίδα Οδηγικής Συμπεριφοράς και Ασφάλειας στον χώρο της παραλίας Θεσσαλονίκης, μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Πολλοί περαστικοί στάθηκαν ακούγοντας με ενδιαφέρον τα όσα εξέφρασαν οι ομιλητές της Ημερίδας.

Από τον επιστημονικό χώρο μετείχαν ο κ. Πολάτογλου Χαρίτων Καθ. ΑΠΘ του τμήματος φυσικής, η Χριστίνα Σφέτσιου πτυχιούχος Φυσικός, ο κ. Ναλμπάντης Δημήτριος Συγκοινωνιολόγος, ο κ. Χρήστος Χατζηγιάννης πρόεδρος του ΠΑΣΘ. Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχε ο νέος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Δημαρέλος Συγκοινωνιολόγος. Από τον χώρο της Δημοσιογραφίας και του ειδικού τύπου , ο κ. Στέργιος Μανώλης παρουσίασε με απλό τρόπο την πραγματικότητα των τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας, σε σύγκριση με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την όλη συζήτηση συντόνιζε ο Δημοσιογράφος/ Μηχανολόγος Τζερτζεβέλης Παντελής.

thumbnail_DSC_59240072

Λίγο πριν το τέλος ο κ. Τάσος Βαρελάς μέλος και ταμίας του Ποδηλατικού αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε την δημιουργία της τράπεζας αίματος που ξεκίνησε ο ΠΑΣΘ προκειμένου να βοηθήσει εμπράκτως στις τραγικές ώρες που βιώνουν αρκετοί συνάνθρωποί μας μετά το ατύχημα.

Η προσπάθεια ενημέρωσης δεν σταματάει εδώ! Η ομάδα θα ξανασυναντηθεί και πάλι τον ερχόμενο Απρίλιο στους χώρους του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, και στους χώρους του Α.Π.Θ. προκειμένου να συνεχίσει την εκστρατεία ενημέρωσης για ορθή οδηγική συμπεριφορά και ασφάλεια, η οποία αφορά όλους μας.

Παντελής Τζερτζεβέλης
thumbnail_17342643_1115034348608423_5566151355121697049_n

Facebook Comments